Szerző: Molnár Réka kreatív alkotó

Hogyan válassz alkotóeszközt? | Alkotószoba No.1.
Tapasztalom és naponta élem: a rendszeres kreatív alkotóidő feltölt energiával és boldogabbá tesz. Hogyan kezdd el és milyen alkotóeszközöket használj? Alapvető jótanács, amit magam is megfogadtam: kezdd otthon a kutatást. Mi van kéznél? Milyen kreatív eszközök lapulnak a fiókban, kamrában, garázsban, műhelyben, gyerekszobában? Hogyan kezdd el és pontosan mit keress? Mutatom, én hogyan csinálom:

Szerző: Molnár Réka

az EraDekor kreatív alkotója és menedzsere | a Dekoratőr online alkotóműhely vezetője

Alapvető jótanács, amit magam is megfogadtam: kezdd otthon a kutatást.
Mi van kéznél? Milyen kreatív eszközök lapulnak a fiókban, kamrában, garázsban, műhelyben, gyerekszobában? Kezdd el most, használd amid van!
Gyereknyomdáktól kezdve a nagyi cérna- és gombgyűjteményén át, ezeréves töltőtoll és mechanikus ceruzákig bármi megtalálható, ha „rákeresel” otthon. Miután feltérképezted a felhozatalt, jöhetnek a kiegészítő darabok: antik fotók és képkeretek, vázák, régi asztalterítők, megmaradt függönyanyagok, szép olló, zsinórok, csipkék, szalagok, stb.

Molnár Réka vagyok, az EraDekor Manufaktúra kreatív alkotója és menedzsere. Gyerekkorom óta rajongással szeretem a rajzoló-író-festőkellékeket, füzeteket, szép papírokat, magazinokat. Férjemtől születésnapomra kaptam egy művészceruza készletet. Az ajándékcsomag része volt egy külföldről érkezett minőségi felnőtt színező könyv is. Éveken át várakoztak egy könyvszekrényben. Pici gyerekeim és építkezés mellett éveket töltöttem el a napi kreatív énidőm nélkül. Olykor azért belelestem az ajándékba kapott könyvembe, végigsimítottam a lapokat; kezembe fogtam a ceruzákat és gyönyörködtem különleges egyedi színeikben. Majd nagy sóhajjal visszatettem őket a szekrénybe; reméltem, csak átmeneti szállásukra. Aziránti bizakodásom, hogy én ezeket a varázslatos kreatív eszközöket később – pár év múlva – naponta használni fogom, sosem múlt el. Éreztem: az alkotás az életem része kell legyen, és majd küldetésként tekinthetek a kreatív önkifejezésre, miközben örömmel és szenvedéllyel használom eszközeimet és másokat is erre ösztönzök.

Hol legyen az „alkotószobád”?

Legyen egy saját helyed. Ahol senki nem zavar és kreatív eszközeidet itt tarthatod: szobád, szekrényed, vagy csupán egy sarkod a nappaliban.
Amíg kis lakásban laktunk, alkotásra a nagy étkezőasztalunkat használtam, ahol bár elfért a sok szép festőkellék és megannyi csodacucc, de azért alapvetően egy étkezőasztal a család étkezésére használatos bútordarab. Így rendszeresen rengeteg időt töltöttem ide-oda pakolászással. Ha megteheted, egy állandó helyet alakíts ki magadnak, ahol kreatív kellékeidet bármikor azonnal használhatod, nem megy el az értékes időd a rámolással. Tartsd ott a kedvenc hobbi eszközeidet, amik szükségesek ahhoz, hogy szabadon kifejezd és megéld kreativitásod. Amikor van épp 15 perced, már kezdheted is: olvasol, írsz, rajzolsz, festesz, főzöl, varrsz, fotózol, ültetsz vagy tanulsz valami újat.
Nálunk nemrég megvalósult egyik nagy vágyam: alkotószobám lett! Bár önálló szobának nem mondható, mert egy közlekedő helyiség része, mégis nagyon kellemes, inspiráló és hangulatos zug. Itt újra játékos gyerek lehetek és SZABAD! Az anno ajándékba kapott készletem a helyére került: átlátszó üveges vitrinbe, így mindig láthatom és használhatom.

Milyen alkotó eszközöket használj?

A művészkellékeim békés hangulatot, boldogságérzést szimbolizálnak; a szabad alkotás a határtalan lehetőségek játszótere számomra. Kissé nagyképűen művész eszközöknek hívom, de jobbára inkább hétköznapinak mondható festő, rajzoló, színező, lyukasztó, vágó, nyomdázó, gyurmázó, varró, stb. eszközök, sok kreatív hozzávalóval, kiegészítővel. Itt a hangsúly a kreatív szó. Miért?
Vásárolhatsz rengeteg nagyon extra és méregdrága művészkelléket, – olykor bizonyos terméktípusok esetében ajánlott is a minőségi és hosszútávon használható darabokkal dolgozni – ám a legtöbb esetben célszerűbb elővenni a kreatív énedet és hallgatva a megérzéseidre, hagyni ahogyan egy-egy otthoni hétköznapi vagy akár szokatlan tárgy alkotásra inspirál!

Kezdd otthon!

Alapvető jótanács, amit magam is megfogadtam: kezdd otthon a kutatást.
Mi van kéznél? Milyen kreatív eszközök lapulnak a fiókban, kamrában, garázsban, műhelyben, gyerekszobában? Kezdd el most, használd amid van!
Gyereknyomdáktól kezdve a nagyi cérna- és gombgyűjteményén át, ezeréves töltőtoll és mechanikus ceruzákig bármi megtalálható, ha „rákeresel” otthon. Miután feltérképezted a felhozatalt, jöhetnek a kiegészítő darabok: antik fotók és képkeretek, vázák, régi asztalterítők, megmaradt függönyanyagok, szép olló, zsinórok, csipkék, szalagok, stb.

Rituáléhoz használt tárgyak, amikre nem gondolnál

Az alkotás elkezdése előtt rendszerint lelassulunk. Pár perc átállás szükséges, hogy szabad helyet kapjon alkotóerőnk az áramláshoz.
Neked milyen hangulat, milyen tárgyak, színek segítenek az ellazulásban? Az alkotó üzemmódra történő átállásban számomra kellemes illat és kristályok, olykor zene segít. Igen, kristályokat is használok, mert inspirálnak a színeik, textúrájuk, fényük. Bátran használhatsz egy számodra kedves színű kendőt is, amit magad mellett tartasz (akár terítőnek is használhatod) vagy kedvenc illatoddal kelts otthonos légkört.

A kedvenc alkotó eszközeim

Az abszolút kedvencem a rajzszén. Vízzel feloldva és festéket hozzákeverve egészen különleges hatást hozhatunk létre. A másik kedvencem a pasztellkréta. Nekem egy teljesen alap szettem van, nem márkás, nem drága, viszont gyakorláshoz tökéletes (és az sem probléma, ha a gyerekek néha elcsennek belőle…). A színes ceruzáim is a szívemhez nőttek, Prismacolor. Ezt a márkát viszont nagyon ajánlom. Könnyű vele színezni, puha, jól keverhetőek egymással a színek és brutálisan szép színei vannak! Két jófajta ecsetem van, Munkácsy. Rengeteg vizet és festéket képes magában tartani és a formája okán is nagyon szép ívek festhetők vele. Akvarellhez a hidegen préselt akvarell papírokat ajánlom, bármilyen „no name” is megteszi, de min. 160 grammos legyen.
Remélem sikerült kedvet kapnod a kézműveskedéshez, rajzoláshoz, festéshez.

Bármilyen alkotási formát és eszközöket is választasz, leld benne sok örömöd, mert emiatt csináljuk!

Szeretettel:

„A játék a legfontosabb dolgok egyike. A gyerekek akkor a legboldogabbak, amikor szabadnak érzik testüket; amikor agyagot vagy sarat gyúrnak, vagy homokkal, vízzel, ágakkal, kövekkel, kagylókkal, festékkel foglaltoskodnak. A felnőttek lényegében ugyanilyenek.”

Stephanie Dowrick

Gondolataid, életed, otthonod a Te várad.

Milyen a Te kreatív világod? Milyen a te Várad?
Ne feledd: az élet valójában egy nagy játék. Játszd! Alkosd szabadon!