Szerző: Molnár Réka kreatív alkotó

Újrahasznosítás kreatívan – avagy a Manóházak dicsérete | Alkotó filozófia No.4.
„…rájöttem, ha pár helyen elvágom a fát, jobbra-balra dülöngélő, girbe-gurba házikók kerekednek belőlük. A manóház illett rájuk a legjobban. (…) többféleképpen is rendezhetők egymás mellé. Mivel mindkét oldaluk festett, egyik-másik akár meg is fordítható, és így mindjárt megváltozik a sor képe…” Emlékszem. Meleg, koraőszi napsütéses délután volt. Ültem a kerti hintaágyban, kihasználva a tél előtti utolsó […]

Szerző: Molnár Réka

az EraDekor kreatív alkotója és menedzsere | a Dekoratőr online alkotóműhely vezetője

„…rájöttem, ha pár helyen elvágom a fát, jobbra-balra dülöngélő, girbe-gurba házikók kerekednek belőlük. A manóház illett rájuk a legjobban. (…) többféleképpen is rendezhetők egymás mellé. Mivel mindkét oldaluk festett, egyik-másik akár meg is fordítható, és így mindjárt megváltozik a sor képe…”

Emlékszem. Meleg, koraőszi napsütéses délután volt. Ültem a kerti hintaágyban, kihasználva a tél előtti utolsó barnító sugarakat.

Régóta foglalkoztatott egy gondolat, ami aznap sem hagyott nyugodni. Azon törtem a fejem, vajon mit kezdhetnénk a fahulladékkal, ami a festett tárgyaink, bútoraink készítése közben keletkezik? Az eltüzeléshez túlságosan jó minőségűek, többségük szép állapotban van. Sőt, akad köztük különlegesen íves, vagy tenyérnyi méretű példány is. Viszont többnyire kisebb fadarabok, és idővel csak egyre több lesz belőlük…
Milyen jó lenne ügyesen, kreatívan felhasználni őket! – így elmélkedtem az andalító napsütésben, mígnem eszembe jutott egy pár héttel korábbi emlék…

Az ötlet

Pár héttel korábban jópofa tárgyat láttam az interneten. Pici színes fa házikón miniatűr festett ajtók, ablakok, kerítés és megannyi apróság. Beleszerettem, csodáltam a készítőjét. A dolog azonban ennyiben maradt.

Akkor délután, ott a hintaágyban felötlött bennem a kisházak emléke, és megvilágosodtam: hát persze! Én is házakat fogok készíteni, mégpedig a maradék faanyagból!

A manóházak születése

Ekkor felpattantam, és a fákhoz siettem. Hajtott a lelkesedés. Mivel az íves darabok különösen tetszettek, ezekkel kezdtem. Rájöttem, ha pár helyen elvágom a fát, jobbra-balra dülöngélő, girbe-gurba házikók kerekednek belőlük. A manóház illett rájuk a legjobban.

Még aznap befestettem őket pasztell alapszínekre. Pingáltam rájuk sötétebb háztetőt, ablakokat, ajtót, virágot, fát is. Kísérleteztem az ecsetekkel, színekkel, technikákkal.

Végül leskelődő kis fekete cicát is tettem rájuk, mert kifejező alakja van, és nagyon szeretem őket.  Ez a motívum aztán olyannyira kedvelt lett, hogy a későbbi megrendelőink kifejezetten követelték a kis jószágot a házikójukra… nem is csodálom, hisz nekem is nagyon tetszik, és nagyon szeretem is csinálni!

A pasztell házikók után kedvet kaptam az antikolt fehérhez is. Egészen más a stílusa, más a hangulata. Vidéki parasztházas jelleg, falusi idill. Ez jobban illik a kilincsekre, fiókokra, ablakpárkányra, szekrények gombjaira, széktámlára, polcokra.
A házakra fúrt picike lyukba spárgát fűztem, így lett végül kész ez a bájos kis tárgy.

Talán nem is gondolnád, de amilyen pici, olyan sok vele a munka. Az ilyen apró-miniatűr mintás tárgyak meglepően sokáig készülnek. Egyszer kíváncsiságból összeszámoltam: éppen tízféle munkafázison mennek keresztül, mire a végeredmény a megrendelőhöz kerül.

Manóházfalu

A dülöngélő manóházakból készítettem egymáshoz állítható, szorosan egymáshoz illeszthető sorozatot is. Olyan, mint egy puzzle… három dimenzióban. Egy komplett manóház-falu kerekedett belőlük, persze a templom sem maradhatott ki.
Az tetszett a legjobban, hogy többféleképpen is rendezhetők egymás mellé. Mivel mindkét oldaluk festett, egyik-másik akár meg is fordítható, és így mindjárt megváltozik a sor képe.
Hát ez marhajó játék – gondoltam magamban, és „bölcs” felnőtt létemre faházikókat kezdtem tologatni, gyerekeket meghazudtoló lelkesedéssel!

Játék, határok nélkül…

Tényleg lehengerlő időtöltés. Abban az évben minden hozzánk elzarándokoló vásárlónk megcsodálta őket, és vittek is haza belőlük. (Egyikük például olyat választott, ami nagyon hasonlított a házukra.) Karácsonyra ilyen saját készítésű ajándékokat adtunk a mi rokonainknak is. Szenteste pedig jót játszottunk ezekkel a kedves, békebeli, falusi hangulatot árasztó, egyszerű kis tárgyakkal… a család apraja és nagyja…

EraDekor TIPPEK

Mire használhatók a manóházak?

  • esküvőn köszönetajándék és/vagy dekoráció
  • vintage karácsonyfadísz
  • home decor >> bárhova felakasztható
  • ajándékba rokonoknak, munkatársaknak
  • szép és hasznos ajándékkísérő
  • kreatív játék, „puzzle”
  • dekoratív kulcstartó

TUDJ MEG TÖBBET

E tárgyak készítéséhez jó minőségű, kisebb méretű maradék fákat használunk fel.
Méretük, alakjuk változó, egyéni motívumokkal és formával. Mindegyikük egyedi darab.
A képen látható manóházikók már gazdára leltek, ezért pontosan ugyanilyet már nem tudunk készíteni.
Formájuk és mintájuk kicsit eltérő lehet, de a képeken szereplőkhöz hasonlót, hatásában megegyezőt alkotunk.A házikókat antikolt fehérben készítjük. Mennyiségük korlátozott, nincs állandó készletünk belőlük.