A mosztári vásár varázsa – Mediterrán inspirációk 1.

Most induló, négyrészes Mediterrán inspirációk sorozatunkban alkotásra inspiráló,
kreatívkodásra serkentő, új energiákkal feltöltő mediterrán csodákat mutatunk be.
Tarts velünk!

 

 

mosztar_vasar16 mosztari_vasar30 mosztar_hid mosztar_vasar13

Első utunk Mosztárba vezet.
Még a harcok előtt sétáltam itt. Akkor még láttam a három évvel később lerombolt hidat.

Mosztár a háborút nagyon megsínylette, nyomait máig őrzi. A parkolótól az óvárosig tartó úton a látvány kétségbeejtő. Szétlőtt kirakatokkal tarkított üres üzletek, golyólyuggatta házak és szemét. Épp amikor már majdnem minden reményem elszáll… hirtelen egy lépcsősorhoz érünk… Ó, hát itt az óváros bejárata, indul a gyönyőrű kavicsberakás, mely az egész óvároson végig vezet! Kétoldalt árusok hosszú sora, mintha egy másik világba csöppentem volna. Remekül érzem magam! Nézelődés és kis séta után elérjük az újjáépült Öreg-hidat. Lenyűgöz az útburkolat sokfélesége. Kopott, fényes kövek, sokféle formákban. Más az út közepén, a szélén, megint más a hídon. Kicsit csúszik, kapaszkodni kell a korlátba.

mosztar_vasar18

Miközben nézelődöm, egy félmeztelen, sötét bőrű srác sürög-forog a hídon a turisták között. Szaladgál fel-alá, kérdezgeti az embereket, közben szorongatja a pólójában összegyűjtött aprópénzt. Tőlem is érdeklődik, nem vagyok-e kíváncsi egy rendkívüli folyóba ugrásra? 6 euróért megtenné… Társa közben a híd közepén áll, ugrásra készen… vagy mégsem? Vissza-visszavonul, aztán megint megindul a korlát felé. Közben figyeli a társát, aki fut még egy kört, új bevétel reményében… Aki fizetett, készíti már a technikát, nehogy elszalassza a pillanatot. A  híd szélén álló srác persze tétovázik…

Az akciót – ha lesz egyáltalán – nem várom meg, izgatottan folytatom a fotózást, annyi látnivaló van. Lemegyünk a híd lábához a folyópartra. A tikkasztó hőséghez képest meglepően hideg a víz, a színe gyönyörű.

mosztar_vasar17

 

 

A híd után tovább visz az út a bazársoron. A vásár sokszínű és jellegzetes.

mosztar_vasar

mosztar_vasar5

mosztar_vasar4

mosztar-vasar3

mosztar_vasar6

mosztar_vasar13

mosztar_vasar12

mosztar_vasar9

mosztar_vasar8

mosztar_vasar14

mosztar_vasar15

mosztar_vasar2

mosztar_vasar7

mosztar_vasar10

 

 

A kedvencem a “repülő szőnyeg”. Rögvest el is határozom, egyszer feltétlenül beszerzek egyet a kanapéra. Vagy ágytakarónak is gyönyörű. Szép színekben készítik, nekem a törtfehér-natúr tetszik a legjobban.

repulo_szonyeg_mosztar_vasar

mosztar_vasar11

 

 

A díszpárna-huzatok szintén gyönyörűek…

diszparnahuzat_mosztar_vasar

 

 

A csapat fele bemerészkedik Koski Mehmed pasa dzsámijába.
A minaretbe is fel lehet menni, onnan lesznek csak igazán szép képek a hídról! És lám…

mosztar_hid

 

 

Az ijesztő kezdet ellenére végül kellemes érzésekkel telve hagyom el Mosztárt,
visszavágyom…

mostar

 

 

Mediterrán inspirációk sorozatunk következő részében a mediterrán óvárosokra oly jellemző kavics- és kőberakásos utak varázsát fedezzük fel mégpedig úgy, ahogy eddig még nem láttad…!

 

 

EraDekor TIPPEK

  • Az autót a temetőnél vagy még egy kicsit messzebb érdemes letenni. Így 15 perc sétával elérhető a híd, a parkolásért pedig nem kell fizetni.
  • Bár Bosznia-Hercegovina hivatalos pénzneme a konvertibilis márka (KM), a vásárban euróval vannak kiírva az árak, a dzsámi belépőjét pedig horvát kunával is lehet fizetni. A városban vannak bankautomaták is.
  • A Koski Mehmed pasa dzsámiba 2 euró (illetve 4 KM) a belépő. Belseje is szépen be van rendezve, a minaretből csodás fotók készíthetők. (A “repülő szőnyegeket” a dzsámi mellett találod.)

 

TUDJ MEG TÖBBET!

  • Mosztárban a hídon és a dzsámin kívül természetesen több látnivaló is van, melyekre nekünk sajnos már nem volt időnk.

Felfedezésükhöz ajánljuk az alábbi leírásokat, forrásokat: