Szerző: Molnár Réka kreatív alkotó

Az Őrség és a Tökfesztivál titkai | Alkotó utak No.3.
Többször volt részünk az Őrség megható, a városi életmódtól gyökeresen eltérő csodáját megtapasztalni, ám az idén 10. alkalommal megrendezett Tökfesztiválon csak most jártunk először. Kézműves vásárok sorozatunk keretein belül most a szerek vidékének jellegzetes portékáit mutatjuk be, és a mindezen túlmutató lényegre: az Őrség igazi arcára, rejtett titkára is fény derül! Kedvenc szállásunktól – szokásunkhoz híven – kerékpárral indultunk útnak, […]

Szerző: Molnár Réka

az EraDekor kreatív alkotója és menedzsere | a Dekoratőr online alkotóműhely vezetője

Többször volt részünk az Őrség megható, a városi életmódtól gyökeresen eltérő csodáját megtapasztalni, ám az idén 10. alkalommal megrendezett Tökfesztiválon csak most jártunk először. Kézműves vásárok sorozatunk keretein belül most a szerek vidékének jellegzetes portékáit mutatjuk be, és a mindezen túlmutató lényegre: az Őrség igazi arcára, rejtett titkára is fény derül!

Kedvenc szállásunktól – szokásunkhoz híven – kerékpárral indultunk útnak, és látogattuk meg a fesztivál két legfontosabb helyszínét: Őriszentpétert és az Őrségi Népi Műemlékegyüttesnek is otthont adó Szalafő-Pityerszert.

Pityerszer átalakul

Pityerszeren pár nappal korábban megnéztük a régi hagyományokat bemutató múzeumot a fazekasságról, az olajütésről, a szeres településszerkezetről és a helyi házépítési szokások történetéről. Az ősi őrségi porták logikusan megtervezett kialakítását és építészeti jellegzetességeit a korhűen berendezett, és máig megóvott házak helyiségeibe betekintve ismerhettük meg.

A fesztivál reggelén itt meglepően más látvány fogadott bennünket, hiszen a pár napja még békésen csendes területen feldíszített színpadot, rengeteg járművet, vásározók sokaságát és persze kíváncsi nézelődők hadát találtuk. A kontraszt elsőre furcsa volt, de később tudatosan próbáltam figyelni mindent együtt, és végül rájöttem: ez egy különleges helyzet, és nem mindennapi élmény. A színpadról hallható lelket bizsergető énekszó együtt szól az ingerült mobil hangjával; a komor fémszínpad mellett ocsúdik a Zsoldos család százéves kerített háza; oldtimer traktor és luxusterepjáró, kerékpár és turistabusz néz farkasszemet egymással. Az ellentétek – szó szerint – tapinthatók, és mégis: pont ez adja e fesztivál egyik legelgondolkodtatóbb szépségét.

Mulatságos útszéli bámészkodók

Befogadtam a fesztiválos Pityerszer rendkívüli látványát, átéltem az érzést és megörökítettem belőle mindazt, amit és ahogyan csak tudtam.
Ezután a fesztivál másik helyszínére tekertünk át, a szomszédos Őriszentpéterre. Közben  lépten-nyomon a jellegzetes szalmabábuk meredtek ránk kacagva. Nagyon ügyesen, gondos munkával készítették el őket a helyiek.
Találkoztunk konszolidáltabb és humorosabb verzióval is…

Őriszentpéter – az Őrség szíve

Eddig úgy gondoltam, hogy elég sokan voltak kíváncsiak a rendezvényre, de Őriszentpéteren már világossá vált: az érdeklődés bizony tömeges méreteket öltött! Itt jóval többen kínálták a portékájukat is, mint Pityerszeren. Előkerültek a gyönyörűen kidolgozott kerámia főzőedények, a lekvár-ecet-méz-szörp különlegességek, és a rendkívül ínycsiklandó gasztronómiai kínálat is igen vonzónak tűnt…

TÖK tök hátán…

Természetesen a vásár főszereplője kapta a legnagyobb figyelmet. Tökök minden mennyiségben. Piros, sárga, zöld; göcsörtös vagy csíkos; kalapos; ormányos; lopó; no és persze faragott…

Kézműveskedés korhatár nélkül…

Íme a tökfaragás, mint kötelező program a kisgyerekes családoknak. Kicsik és nagyok elszántan estek neki:

 * * *

„Egy a sok közül…?”

Bár az Őrségi Tökfesztivál – a mottója szerint – a vidéki harmónia jegyében telik, ezt épp a rendezvény ideje alatt nem igazán tapasztalhattuk. A helyszínhez közeledvén egyre inkább egy nyüzsgő város hangulata volt érzékelhető ott, a semmi közepén… jöttek az autók, a buszok… és velük együtt erősödött a zaj, a pöfékelés.

Persze, tudjuk… egy fesztivál, illetve az ember- és autósereg kéz a kézben járnak, hisz egy ehhez hasonló, nagyhírű nemzetközi eseményre sokan kíváncsiak: szülőföldtől, életkortól és lakhelytől függetlenül; a csecsemőtől az idősebbekig, mindenki megfordul itt, és ez így is van rendjén.

E sokszínű rendezvény az ismeretterjesztést, az információnyújtást hivatott szolgálni; ily módon segíteni elő ennek a páratlan energiákkal és adottságokkal rendelkező tájegység hagyományainak megismertetését, értékeinek és hagyományőrző mesterségeinek bemutatását. A hosszabb távú célok között vélhetőleg az szerepel, hogy a látogató kedvet kapjon ahhoz, hogy később a szabadsága egy részét az egyik őrségi vendégház fogadósának szerető gondoskodása mellett töltse el.

Ám ezzel kapcsolatban kérdések sora ötlött fel bennem.
Vajon milyen mértékben érzékelhető az Őrség valódi vonzereje egy ilyen nagyszabású rendezvény ideje alatt?
Vajon kellőképpen átélhető-e a zsúfoltság áramlatában az itteni vidéki élet rendkívüli bája?
Vajon abban a látogatóban, aki most jár itt először, felmerül-e olyan vágy és igény, ami elég erős ahhoz, hogy később vissza is térjen ide?
Vagy ez is csak egy tökjó fesztivál lesz számára a sok közül…?

 A Tökfesztivál az Őrség egyik színe

Az Őrség nem csak építészeti, gasztronómiai, történelmi értékeket adhat.
Nem csak rétest, töklekvárt és langallót.
Nem csupán lelket bizsergető énekszót vagy felpörgető koncertet.

A helyi készítésű különleges termékeket, az egyedi mesterműveket, a gazdag gasztronómiai kínálatot megtalálod az Őrségi Tökfesztiválon. Látni kell, érdemes! 

Ez is az Őrség egyik színe, és ennek fényében a többi színe is szebben ragyog. 

Azonban tudd, hogy e vidék jellegzetes harmóniáját vélhetőleg nem a fesztiválon leled meg!
Máshogyan, máskor, másképp.
Más körülmények között, esetleg másvalakivel, más formában: szabadabban, lazábban, kötetlenebb módon, és… talán egy még emelkedettebb lelkiállapotban.

Miért érdemes később visszatérni az Őrségbe?

Mert amit kapsz, az sokkal több lesz annál, amit egy fesztivál adhat.
Hiszen egyetlen dolgot bizonyosan képtelenség megtapasztalni a Tökfesztiválon. Ez pedig a CSEND. A nagyvárosban olyannyira megszokott állandó monoton alapzaj nélküli, eleinte szinte bántóan üres CSENDET.
Ha később visszatérsz, megismered az Őrség valódi, de rejtett arcát. Elragad, és nem enged többé. Befészkeli magát a szívedbe, a lelkedbe…

 • Virágos mezők, míg a szem ellát.
 • Lila kosbor és természetes virágoskert által szegélyezett elhagyatott utak.
 • Nyári melegben kellemesen hűsítő fürdőtavak.
 • Békében, szabadon élő állatok megpillantásának izgalmas élménye.
 • Hosszú gyalog- vagy kerékpártúrákon megtapasztalható újdonságok felfedezésének varázsa.
 • A táj építészeti jellegzetességeinek önálló megfigyelése a parasztházakon.
 • Hangulatos haranglábak, inspiráló templombelsők.
 • Újabb és újabb tanösvények felfedezése és végigjárása.
 • Jóleső, nyugtató pihenés egy vérbeli vendéglátó figyelmessége mellett.
 • Az őszi falevelek színváltozásainak megfigyelése az erdők lombjain.
 • Óriás méretűre nőtt, csodaszép gombák.
 • Frissen fejt, ízletes, valódi tej, az ablakon kinézve békésen legelésző tehénkéktől.
 • Később is felidézhető és feltöltő, örök élmények…

EZ az Őrség titokzatos arca.
Kívánjuk, hogy fedezd fel, éld meg e titkot Te is!

Kedvenc vendégházunkat szeretettel ajánljuk mindazoknak, akik egy olyan békés pontot keresnek az Őrségben, ahova rendszeresen visszatérhetnek feltöltődni abban a biztos tudatban, hogy garantáltan megkapják mindazt, amire a lelküknek és testüknek elengedhetetlenül szüksége van az ÉLETHEZ.
Köszönjük Tornácos Vendégfogadó, azaz Magdi, Zsolt és Andriska! Nemsokára találkozunk! 

TUDJ MEG TÖBBET

 • A Tökfesztivál ideje alatt a pityerszeri műemlékegyüttesbe kedvezményesebb a belépő (a 2013-as fesztiválon 400 Ft volt/fő).
  (Ezen a fesztiválhelyszínen a vásár is ennek területén van, úgyhogy ha meg szeretnéd nézni, ezzel a költséggel számolni kell.)
 • Közvetlenül Pityerszer előtt az autókat a mezőre irányítják, ott meg lehet állni kocsival.
 • Őriszentpéteren a körforgalom után, a futballpálya mellett vannak az árusok két hosszú sorban és a színpad is. Nincs belépő. Itt az út szélén mindenhol állnak autók, de közeledvén a fesztiválhoz, felkészült irányítók állítják meg az autósokat, és érdeklődnek az úticélról. Náluk bátran lehet információt kérni a parkolás lehetőségeiről.