Szerző: Molnár Réka kreatív alkotó

A kézművességben rejlő erő | Alkotó filozófia No.3.
Egy szép tárgyra jó ránézni. Mert a kézműves alkotás a teremtő energiát rejti magában. Az elkészült mű a mester alkotási folyamat közben átélt érzéseit, gondolatait, vágyait konzerválja. Ezt az energiahalmazt mi szemlélők, szépként érzékeljük. A szép tehát gyűjtőfogalom: elemek összessége, amelyeket az alkotó a kreatív folyamat – a tárgy megalkotása, azaz megteremtése – közben átélt, […]

Szerző: Molnár Réka

az EraDekor kreatív alkotója és menedzsere | a Dekoratőr online alkotóműhely vezetője

Egy szép tárgyra jó ránézni. Mert a kézműves alkotás a teremtő energiát rejti magában.

Az elkészült mű a mester alkotási folyamat közben átélt érzéseit, gondolatait, vágyait konzerválja. Ezt az energiahalmazt mi szemlélők, szépként érzékeljük. A szép tehát gyűjtőfogalom: elemek összessége, amelyeket az alkotó a kreatív folyamat – a tárgy megalkotása, azaz megteremtése – közben átélt, tapasztalt, kifejezett, és ily módon átadott nekünk.

A kézműves tárgy és maga a kézművesség értéket képvisel. Az EraDekor szemlélet szerint a kézművességben rejlő erő energiát ad: lelki sebeket gyógyíthat, szívet-lelket emelhet.

Vedd hát körbe magad szépséggel! Olyan tárgyakkal, amik számodra megnyugtató érzéseket, jó emlékeket, békés energiákat közvetítenek!

Az alkotás = kreatív önkifejezés

Saját szabad megfogalmazásban az alkotás egy adott technikához használt speciális eszközökkel végzett, általában egy téma köré csoportosított gondolatok, érzelmek írott, képi vagy plasztikus ábrázolása, megnyilvánulása.

Honnan szerezz inspirációt?
Milyen témában alkoss?
Mit fejezz ki?
Milyen eszközöket használj?
Milyen technikával dolgozz?

Ezen kérdések megválaszolása, kitalálása ugyanúgy az alkotás kreatív folyamatának részei, akárcsak maga a fizikai munka. Mert már az inspirációgyűjtés, a vázlatolás, az ihletet adó téma megtalálása és a passzoló eszközök beszerzése is nagyon örömteli, lelkesítő folyamat. És az igazán feltöltő nagybetűs „komoly” ALKOTÁS csak ezután következik!

Minden alkotónak szüksége van ihletre, valójában ez az indító motor. Késztetés az önkifejezésre, az olykor a lelkében dúló túláradó érzelmi energia kinyilvánítására. Az alkotóra erősen ható külső benyomások önkifejezésre ösztönzik.

Mik lehetnek ihletet adó külső benyomások, amik az alkotót önkifejezésre ösztönzik?

Más szavakkal:
Miből meríthetsz inspirációt az alkotáshoz?

Egyediek vagyunk, ezért – szerencsére – nagyon sok módja van belső kreativitásunk felébresztésének.
Saját magamon azt tapasztalom, hogy minél felkavaróbb egy élmény, minél több érzelmet vált ki belőlem, annál erősebb késztetést érzek az alkotásra.

A testi-lelki töltődésnek és új benyomások szerzésének egyik legjobb módja az utazás, kirándulás, kimozdulás a megszokott hétköznapi rutinból. Nem szükséges feltétlenül egy pálmafás lakatlan szigetre vagy a gejzírek földjére elutazni új inspirációért. Sőt. Akár rövid séta közben gyűjtött természet-kincsek, egy kellemes délutáni erdei túra épp elegendő inspirációt nyújthat új ötletekhez.

Összegyűjtöttünk olyan energiaforrásokat, amelyek nekünk sokszor segítenek alkotóerőt meríteni új projektekhez. Mazsolázz belőle szabadon!

„Tíz alkotásra ösztönző Kreatív Inspiráció” útmutató >> TÖLTSD LE ITT!