Szerző: Molnár Réka kreatív alkotó

Hogyan használd a sámedlit? – a festett sámli dicsérete
A minap kutakodtam az vállalkozásunkkal kapcsolatos régi papírjaink, feljegyzéseink között és – bár nem kifejezetten ezt a jegyzetet kerestem – igazi kincsre leltem! Régóta szerettem volna újra látni, azt gondoltam, soha nem fog előkerülni. Egy számomra nagyon értékes régi – közel 20 évvel ezelőtt készült – szórólapunkról van szó, melynek szövege a sámlik dicséretéről szól. […]

Szerző: Molnár Réka

az EraDekor kreatív alkotója és menedzsere | a Dekoratőr online alkotóműhely vezetője

A minap kutakodtam az vállalkozásunkkal kapcsolatos régi papírjaink, feljegyzéseink között és – bár nem kifejezetten ezt a jegyzetet kerestem – igazi kincsre leltem! Régóta szerettem volna újra látni, azt gondoltam, soha nem fog előkerülni. Egy számomra nagyon értékes régi – közel 20 évvel ezelőtt készült – szórólapunkról van szó, melynek szövege a sámlik dicséretéről szól.

Az EraDekor Manufaktúránk múltjának, történelmének egy fontos szelete ez a kis papiros.
Ám számomra főleg Anyukám miatt értékes: kedves leírás Era Anyukám tollából, ahogyan ő a sámlival kapcsolatban érez, mert ez egy évtizedekre visszanyúló kötődés Ő és a sámedli között.

Így kezdődött minden, már az elején. Igen korán.
Bizony a fotón Era látható, az EraDekor családi vállalkozás alapítója. Anyukám fogja a kis kezekkel, azt a hatalmas sámedlit! A nagyinál játék közben készült a fotó.

A Nagyinál, ahol az a bizonyos fáskamra is állt, ahol megismerte a fa illatát és fa darabkákból készített magának játékbabát. A fa, a sámedli, a tároló ládák és lócák szeretete a korai szép emlékeiből fakad.
(Úgy emlékszem, van egy másik fotó is, amin jobban látszik a sámli, de a lényeg azért átjön. Hátha legközelebb azt a fotót is meglelelem.)

40 év múltán…

És 40 év múlva elindult a saját festésű sámlik és ládák készítése, majd értékesítése.
De az elején nem volt egyszerű az eladás. Kezdetben az elkészült festett sámlikat (akkor még nem névreszóló kivitel) a belvárosi lakásfelszerelés és kisbútorokat áruló boltokba próbálta bizományban eladni, sok keserves tapasztalatot szerezve magának. A fogadtatás vegyes: volt olyan, aki fennhéjazó módján meg sem nézte a portékáját. Ilyenkor a dühtől felháborodva és elkeseredve jött ki a boltból, de elszántan ment tovább. Voltak szerencsére jó tapasztalatai is.

MINDVÉGIG HITT A TERMÉKÉBEN: a sámedli, amit ő lélekkel készített szép és hasznos is egyben.
Ez a tudás, érzés vitte előre, boltról boltra, még ha sokszor sírógörcs is kerülgette a lenéző pillantások miatt.

Kitartásának köszönhetően jöttek a sikerek: nagykerben és a Petőfi csarnok vásárában értékesíthette a szívéhez oly közel álló sámlikat és – nem sokkal ezután – a ládákat is. A „PeCsá-ba” szombatonként már korán reggel érkezett frissen elkészült áruval, degeszre pakolt autóval, hosszú sorban több órán át várakozott, végül bejutva keresett jó helyet az árusításhoz. Az autóból kiskocsira átpakolta a portékát, bevitte a standra, ízlésesen elrendezte a tárgyakat és fogadta a vásárlókat. A kisbútorait szerették az emberek. Egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott, és az önbizalma is egyre nőtt: csak nem lehet olyan rossz, ha ennyi embernek tetszik és még pénzt is adnak érte!

A sikereken felbátorodva – és mivel a házalás, a vásározás és a bizományi nagykeres eladás sem volt a legkényelmesebb árusítási forma – az internetes piacok felé vettük az irányt. Itt léptem be a képbe én. Anyának igyekeztem segíteni az online értékesítés elindításában és üzemeltetésében. Ez hatalmas mérföldkőnek bizonyult, hiszen akkoriban – 2006-ot írunk – kezdett hódítani az internet világa. A Vaterával kezdtük, majd a TeszVesz-en át, 2008-beli indulásával a Meskán kötöttünk ki, ahol mai nap is aktívan jelen vagyunk a termékeinkkel. Saját honlapot is készítettünk, az első verziót 2006-ban, ami később többszöri átalakuláson ment át – a régi törzsvásárlóink tudják – 2013-ban, majd 2022-ben újult meg.

„Ó de édes kis sámedli!”

Hajdanán a múlt évezred végén Tiffany lámpabúrákat és ikea stílusú lámpaernyőket készítettem pár évig. Egy szép nyári napon az egyik lámabúrámat jöttek személyesen megnézni, amikor látogatóm szeme hirtelen megakadt a kis kerti tavacskánk mellett egy sámlin, amit Réka lányom egy németországi utazás során cserediákként készített. Nekem pedig annyira megtetszett a formája, hogy lefestettem. (Ekkoriban még messze álltunk a saját festett bútorokkal foglalkozó manufaktúránk megalapításától.) Szóval eme elegáns hölgy felfedezte ezt a kissámlit a tó mellett a zöld borostyán között, és felkiáltott: „Ó de édes kis sámedli!” Nekem több se kellett, ott helyben elolvadtam… Hogy észrevette és tetszik neki és SÁMEDLI?? Egy magára adó, igényes, jól szituált, stílusos nőszemélytől hiteles véleménynek éreztem. Szívem mélyén én is pontosan így érzek a sámlikkal kapcsolatban, mert ők nem sámlik, hanem S Á M E D L I K. Attól a naptól kezdve erősen foglalkoztatott a fa tárgyak, régi kisbútorok festésének gondolata. Azóta is hálás vagyok ezért a lelkemet megérintő és inspiráló mondatért!” (idézet Erától)

A Sámli Dicsérete

Kanyarodjunk vissza a jelenbe, írásom elejére: tehát kutakodtam, ezt találtam.
2006-2007-ből származhat, ekkor kezdtünk szórólapot adni a Vásárlóinknak. (De Anya már évekkel korábban megírta a szövegét.)

Mire jó és hogyan használd a sámlit?

A fenti dicséretben sok szerep és funkció szerepel, de most egy teljeskörű felhasználási listát is készítettem attól függően, hogy felnőtt vagy gyermek a tulajdonos:

Gyerek sámli festett mesemintákkal

 • cipő fel- és levételhez az előszobában – ráérősebb napokon a cipőfűző megkötés gyakorlásához
 • fog- és kézmosáshoz a mosdónál, elengedhetetlen!
 • WC-n ülve a kis talpak alá, a kényelmes „dologvégzés” megkönnyítésére (gyerekorvos ajánlotta, tényleg így kell)
 • kertben, teraszon ülőkének
 • természetesen a gyerekszobában is ott a sámli, ágy mellé éjjeliszekrénynek
 • kisasztalhoz kisszéknek, rajzoláshoz
 • a sámlit az EraDekor tervezte, ezért masszív, biztonságos, nem borulékony, lábai kifelé állnak, stabil
 • egy névreszóló festett sámli a legmaradandóbb ajándék keresztelőre, első születésnapra, babalátogatóba

Felnőtt sámli rusztikus stílusban

 • háziasszonyoknak (és nő létére ki nem az…?) konyhában a magas polcok eléréséhez egy kis fellépőként
 • a dolgozószoba sem teljes sámli nélkül: gépelés közben felteszed rá lábad, legalább az pihenjen
 • kerti munkához: a sámlin ülve igazán örömteli még a gyomlálás is (tapasztalatból)
 • a Ház Urának minden (is) megszereléséhez: ennek a sámlinak a garázsban, műhelyben, de mindenképp a hímnemű közelében van a legjobb helye
 • Nagyszülők és Dédik pihentethetik rajta fájós lábaikat a kedvenc karosszékük elé helyezve
 • rusztikus, koptatottan elegáns stlíusban, antikolt kivitelben festett masszív sámli ajándék lehet különleges alkalmakra: házassági évfordulóra, születésnapra, karácsonyra

Családomban sámlifajták

A sámlikkal nagyon szórakoztató együtt élni. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy lakik a háztartásunkban 5 darab sámli: három nagyméretű és kettő gyerek sámli. Az emeleten a 2 kislányunk használ 1-1 sámlit, a gyerekszobában az ágy mellé teszik éjszakára, rajta szunnyad az esti mesekönyv reggelig, amikor az egyik sámlit kihurcolják a mosdóhoz, a másikat pedig a kis WC elé teszik. (Itt jegyzem meg, hogy az alkotószobámban lakó olívazöld antikolt kedvenc nagyméretű darabomnak olykor lába kél, emiatt zsémbes tudok lenni, mert hosszas keresgélés után a ház legtávolabbi pontján lelek csak rá. Rendszerint a gyerekek keze van a dologban, a játékhoz sokszor kell ugye a sok sámli… de mindig visszaszerzem, ha nehéz is megtalálnom.) Ez eddig 3 darab. A negyedik kint foglal helyet a teraszon. Ezt használjuk közösen a kerti munkákhoz, – néha a gyerekek ezt is ellopják a játékhoz – a ház Urának is kell a motor mosáshoz, szereléshez, ágak és a komposzt aprításához. Valóban, a kerti egyszem sámlinkra túl sok felhasználó jut, ezt hamarosan orvosolnunk szükséges, egy újabb darab beszerzésével… A maradék 1 sámlink nagyméretű és a fölszinti fürdőben kapott helyet, mosdónál használják a gyerekek, nekem pedig a mosókonyha magasabb szekrényeinek eléréséhez kell, továbbá mostanában a konyhában is használják a lányok a mosogatónál, ivóvíz vételezésnél. Szóval többféle célra, nagyon hasznosak ezek a kisbútorok és imádnivalóak, strapabíróak, szeretjük őket!” (idézet Rékától)

A fenti gyűjteményből azonnal látszik, milyen sokoldalúan használható a sámli. Nem véletlen e praktikus kisbútor évszázados múltja.
A közel húsz évvel ezelőtt íródott Sámli Dicsérete záróakkordjához hasonlóan levonhatjuk ma is a konklúziót:

1 házban 1 sámli nem elég!

– mert csak veszekszünk rajta, (tapasztalat…)

RÉSZLETES LEÍRÁS A SÁMLIKRÓL, MÉG TÖBB FOTÓ ITT >>