Szerző: Molnár Réka kreatív alkotó

Inspiráció, energia, közösség: a Mesterségek ünnepén jártunk | Alkotó utak No.1.
Lélekemelő inspiráció, pozitív energiák, a közösség ereje… ez a Mesterségek Ünnepe, egy színvonalas, hagyományőrző kézműves vásár a Budai Várban. A Budai Várban minden év augusztus 20. körüli napokban rendezik meg a Mesterségek Ünnepét, mely egy színvonalas kézműves és hagyományőrző vásár a javából. Olyan varázsa van, ami ha egyszer megérint, örökre rabul ejthet… „Te minden évben megnézed?! De hát mit […]

Szerző: Molnár Réka

az EraDekor kreatív alkotója és menedzsere | a Dekoratőr online alkotóműhely vezetője

Lélekemelő inspiráció, pozitív energiák, a közösség ereje… ez a Mesterségek Ünnepe, egy színvonalas, hagyományőrző kézműves vásár a Budai Várban.

A Budai Várban minden év augusztus 20. körüli napokban rendezik meg a Mesterségek Ünnepét, mely egy színvonalas kézműves és hagyományőrző vásár a javából. Olyan varázsa van, ami ha egyszer megérint, örökre rabul ejthet…

„Te minden évben megnézed?! De hát mit lehet ott csinálni…?” – kérdezte Juli barátnőm elképedve a minap.

Biztos vannak olyanok, akik egész másért szeretik, és akadnak olyanok is, akiket a „hely szelleme” – egyelőre – nem érintett meg igazán.

Rá kell hangolódni. Én naphosszat el tudok lődörögni a sokaságban, a szebbnél szebb alkotások között. Közben többször is végigjárom a vásárt: fel a várba, majd le, aztán megint fel, és megint le… Közben meg-megpihenek egy árnyékos helyen, elmélázva a különböző jellemeken, egyéniségeken. Hiszen olyan sokfélék vagyunk, és ez így van rendjén. Megfigyelni az embeket nagyon szórakoztató dolog, és olykor tanulságos is.

A közösség ereje…

Számomra a Mesterségek Ünnepe a kézművesek egy olyan találkozója, ahol hasonló érdeklődésű és gondolkodású emberekkel tölthetek el egy egész napot. Jó egy ilyen közösséghez tartozni, és jó velük találkozni. Rendkívüli energiákat teremt ez az oldott, közvetlen és inspirációban gazdag légkör. Nyugtató, feltöltő, eredeti zenéket hallhatok, tanúja lehetek spontán kialakult zenés produkcióknak. Hol másutt látni manapság rögtönzött citerakoncertet…?
Rendszerint új erőkkel feltöltődve, tervekkel, ötletekkel térek haza, telis-tele tettvággyal. Igen, olyan ez, mint egy meditáció.

Minden évben akad olyan kiemelkedő alkotó, aki számomra valamiért érdekesebb, mint mások. Aki jobban megfog, és akire éppen akkor, éppen ott szükségem van. Persze vannak állandó kedvenceim is, akikben sosem csalódok, akik mindig ugyanazt az energiát, ugyanazt a színvonalat nyújtják, és ugyanolyan gazdag inspirációt adnak.
Nagyon érdekes figyelni a tendenciát is: remekül észre lehet venni a már nem annyira kedvelt témákat, színeket, formákat; és azokat is, amelyek felkapottak, és amikre szinte harapnak a hozzám hasonlóan érző emberek. Ez a felismerés segít a munkámban is: új utakon indíthat el, vagy megerősítést és önbizalmat adhat a már meglévő elképzeléseim folytatásához. Mert a megerősítés ugye mindig kell…

Lehelletfinom pasztell kerámiák…

Két állandó favoritom van, náluk minden évben hosszan elidőzöm, és többször is visszatérek hozzájuk a nap folyamán.

Surman Edit kerámia munkái az első perctől fogva lenyűgöznek. A finomságuk, a pasztell színeik, az aprólékos kidolgozottságuk. Amikor a szemlélő megérzi az alkotáson átsugárzó Lelket… ez a művészet.

A stand is hasonló stílusú, látszik, hogy nagy gonddal, nagy odafigyeléssel lett berendezve. A pasztellszínekre festett antikolt fa bútorok, fa keretek, polc, fiók és asztal nagyon jól kiegészítik a termékeit. A könnyed pillangóvirágok remekül illenek a kecses, pasztell vázákhoz, bögrékhez és megannyi tündéri tárgyhoz.

A Hangulat fogja meg az embert. Ellenállhatatlan vágyat érzek ahhoz, hogy odamenjek, meg kell néznem, meg kell fognom, át kell élnem… és persze haza kell vinnem… A magával ragadó hangulat nélkül a vágy nem lenne olyan erős. Nehéz döntés után végül egy egészen halvány pasztellrózsaszín bögrét választottam, gyönyörű.

A keramikus elérhetőségei:

Surman Edit
 2367 Újhartyán, Fő u. 32.
surman.edit@hotmail.com
30/297-1026
Sajnos weboldala nincs, de a www.lavandart.hu -nál lehet vásárolni is tőle.

Kosaram, kosaram…

Régi – és örök – szerelmem a kosár. Ha kosarat látok, elgyengülök… Minél rusztikusabb, minél természetesebb, annál közelebb áll  a lelkemhez.

Némethné Kozma Ilona kosárfonó elragadó munkáit is mindig megnézem a vásárban. Különleges formájú, többféle méretű, többszínű vesszőből készített egyedi kosarai szemet gyönyörködtetőek. Ez a stílus nagyon közel áll hozzám.

Általában hosszan keresgélek, próbálom a legszebbett megtalálni, ami nem könnyű, és szinte lehetetlen. Mindegyikük külön egyéniség. Képtelenség úgy hazatérni, hogy ne vigyek magammal belőlük… így persze rendszerint akad 1-2 mestermű, akiknek nem tudok ellenállni…

Virágom, virágom…

Idén a kerámiavirágok leptek meg igazán. Láttam már korábban is ilyesmit, de a Bokréta kerámiavirágok standját az összhatás és a profi munka teszi igazán lenyűgözővé.


Íme egy klassz ötlet: kerti kiegészítők, csak kerámiából. Rengeteg szín, forma, méret, többféle virágfajta közül lehet válogatni. Mindez megkapó tálalásban, ízléses elrendezésben. A mennyiségre figyelek fel: több kosárnyi csokor hever a lábunknál, rusztikus kosarakba rendezve. Kancsókban pasztellrózsaszín, mellettük halványkék,  sárga, fehér, bordó virágcsokrok. Élő cserepes növények mellé tűzdelt harangvirágok, élethű gombák, mécsestartók. Nagyok és kicsik együtt. Rendkívüli látvány, mint egy óriási virágoskert!

Nem tudok elmenni mellettük. Már szinte látom, ahogy otthon a kertben virítanak… Nagy gonddal válogatok, nem könnyű… legyen kettő…, nem, inkább három, ezzel a kékkel… kell a franciakék provence-i polcomhoz… és ebből a nagyobb pasztellrózsaszínből is… hogy menjen a bögrémhez… ó milyen szépek!

A zsákmány…

Itthon megállapítom, hogy jól döntöttem. A vásárfia gyönyörűen illik a pasztell bútorokhoz. A virágok csodaszépek a levendulával, és remek dekoráció a fotózáshoz is. Persze az új kosarakról nem is beszélve, szeretik egymást… és én is őket…

Esti fények – jövőre…

Jövőre is itt a helyem: építő, pozitív, erősítő energiákért. A közösség erejéért. Ezért megéri.
Az esti fényekre is kíváncsi vagyok, egészen más hangulatot áraszthat úgy a vásár. Egy másik oldaláról is megismerhetem. Feltétlenül ki kell próbálni, ezért eldöntöttük, hogy jövőre tovább maradunk, hiszen este 11-ig vár a Vár…!

EraDekor TIPPEK

  • Érdemes rögtön első nap menni (általában 4 napos a rendezvény), mert ekkor még bőséges a választék. A klassz, egyedi portékákat hamar elkapkodhatják.
  • Menj végig többször is, nézz meg mindent. Ha lehetőséged van rá, maradj minél tovább. Ha teheted, egész nap. Éld át!
    (A jegy 1 teljes napra szól. 10-23 óráig, miért ne maradnál? )
  • A délutáni időszak más, mint a délelőtti (hát még milyen lehet az esti!). Mások a fényviszonyok, nem vakít annyira a nap. Észrevehetsz olyan dolgokat, amik mellett délelőtt csak elsétáltál. Ha felkapcsolják a standokon a lámpákat, akkor is megváltozhat a hangulat, és másképp mutathat az áru.
  • Ha megtetszik valami, ne vedd meg rögtön. Nézd végig a vásárt, később térj vissza!
  • Ha nagy a forróság, vigyél szalmakalapot! (És ne felejtsd otthon, mint ahogy mi tettünk…)
  • Nézelődni klassz dolog, de szerezz be valamit, akár csak egy kis apróságot. Ne menj haza üres kézzel, mert otthon bánni fogod…

TUDJ MEG TÖBBET

A 27. Mesterségek Ünnepe időpontja
2013. augusztus 17-20.

Nyitva
naponta 10-23 óráig
(kivéve aug. 20-án 10-21-ig)

Jegyárak
Felnőtt >> 2000 Ft
Gyerek (4-14 év) >> 1000 Ft
4 éves kor alatt ingyenes
Nyugdíjas >> 1000 Ft

Családi belépőjegyek
2 felnőtt + 2 gyerek >> 4600 Ft
2 felnőtt + 3 gyerek >> 5300 Ft
2 felnőtt + 4 gyerek >> 6000 Ft

Az idei évtől bevezették
a négynapos jegyet >> 5000 Ft.

A belépőjegy érvényes
a Budapesti Történeti Múzeum kiállításaira.

Ajándék és Szabadidő Erzsébet utalványt, illetve SZÉP Kártyát elfogadnak.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

www.mestersegekunnepe.hu

www.facebook.com/mestersegekunnepe

Ha kíváncsi vagy az Őrségi Tökfesztivál kézműves portékáira, és e páratlan vidék titkára, KATT IDE! >>