A százéves kredenc meséje – vendégvárás EraDekor módra

 

„Igazi antik bútor. Kopott, repedezett már a festése. Egy mai tárgyon ennyire élethű öregítést nehéz elérni. Ilyen hatásra törekszem az antikolás során is, vagy legalábbis valami hasonló hangulatút igyekszem alkotni, de ilyen…. ilyen sosem lehet egy új bútor! Ezt be kell látni. Kell neki az a sok évtized, amíg be- és megérik.”

 

szazeves_antik_kredenc14  szazeves_antik_kredenc8  szazeves_antik_kredenc12  szazeves_antik_kredenc10

Dédmamám békebeli kredence az 1900-as évek elején készülhetett. Sok szép emlékem fűződik hozzá. Gyerekként szerettem nézni, ahogy Dédi a konyhában serénykedett, és ahogyan a mindennapokban használta ezt a ma már nem túl gyakori bútorfajtát. Kihúzható deszkáján – ami egy zseniális ötlet – nyújtotta a tésztát, és készítette az utánozhatatlan süteményeket. Akkoriban kecses csészék, porcelán tányérok, ezüst evőeszközök laktak a szekrényben.

 

szazeves_antik_kredenc3Mivel gyerekkorom egyik meghatározó bútordarabja volt, később ragaszkodtam a számomra oly sok emléket idéző, remek állapotban megmaradt kredenchez. A vidéki kúriám konyhájába szántam, ahol majd kitűnő helye lesz – gondoltam. Addig is bekerült a sufniba, ahol jó pár éve várakozott már szegény a sorsára, sok lim-lom között. Bár a vidéki otthonunk még várat magára, már jó ideje eldöntöttem, hogy ezt a gyönyörű bútort muszáj hasznossá tennem. Kihasználva az idei ősz egyik kellemesen meleg és száraz hétvégéjét, nekiláttunk a kredenc kiszabadításának. A portörlés után szebben mutattak az apróbb részletek, a faragások, egyre jobban látszott milyen szép munka. Igazi antik, kopott, repedezett már a festése. Egy mai bútoron ennyire élethű öregítést  nehéz elérni. Ilyen hatásra törekszem az antikolás során is, vagy legalábbis valami hasonlót igyekszem alkotni, de ilyen…. ilyen sosem lehet egy új bútor! Ezt be kell látni. Kell neki az a sok évtized, amíg be- és megérik, ilyenre:

 

szazeves_antik_kredenc10

szazeves_antik_kredenc11

 


Antikolt festéssel a réginek tűnő hatást valamennyire sikerülhet elérni, de azon mindig lehet érezni, hogy az mégsem olyan…. mindig lesz benne valami mű érzet, valami direkt. Ennek ellenére persze nem kell végleg lemondanunk a különböző festési technikákkal antikolt bútorokról, hiszen vannak kiemelkedő alkotások. Sőt, kisebb praktikákkal még fokozható is az elérni kívánt stílus hatása. A Dédi kredencének fölső – eredetileg üveges – ajtajai például fém hálós fedést kaptak, ami nagyon jól illik a vintage stílushoz. Ezt a trükköt lehet alkalmazni más bútoroknál is(ruhásszekrényeknél, korábban üveges vitrineknél, régi kis fali borotválkozószekrényeknél), ha az antikolt festés mellett még stílusosabbá kívánjuk őket varázsolni. Mindössze pár négyzetméter csirkehálóra, fogóra és rajzszögekre lesz hozzá szükségünk.

 

szazeves_antik_kredenc15

szazeves_antik_kredenc12

szazeves_antik_kredenc14

szazeves_antik_kredenc13

 

 

A kredencünk az előkelő új helyét az “üzletünkként” funkcionáló előtérben foglalta el. Így mostantól a hozzánk elzarándokoló vásárlóink e sokat látott és tapasztalt bútorunkkal találkozhatnak. 

szazeves_antik_kredenc4

 

Sok kedves vendég megfordul nálunk, időnként naponta több látogatónk is akad. Az általános reakció rendszerint a csodálkozás. A megrendelt tárgyukat rögtön belépéskor észreveszik. (A kisebb tárgyak ezentúl a kredencen várják majd új gazdáikat.) Sokan meg szoktak nézni mindent, mintha az utcáról belépve egy másik világba csöppentek volna. 

 

szazeves_antik_kredenc6

szazeves_antik_kredenc8

szazeves_antik_kredenc7

 

Jólesik hallani, amikor a vendégeink el is mondják milyen jó, hogy ránk találtak és eljöttek hozzánk.
Ez tovább erősíti bennünk a hitet, hogy érdemes.
Az ilyen találkozásoktól mindig új energiákat kapunk,
és önbizalommal telve térünk vissza a munkához.

Hálásan köszönjük!

♥ ♥ ♥

 

szazeves_antik_kredenc2